Cu ocazia Lunii Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti demarează campania „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!”


Pacientele se prezintă la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie către medicul ginecolog din Ambulatoriul SUUB, unde sunt consultate şi beneficiază de o reţetă pentru vaccin împotriva HPV (femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani au vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%).  Pe baza reţetei, pacienta îşi va putea procura vaccinul cu care apoi se prezintă la cabinetul de vaccinare din Ambulatoriul SUUB, i se administrează doza şi este introdusă în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale.

„În această campanie sunt implicaţi atât medici ginecologi, cât şi specialişti în dermatovenerologie şi infecţionişti, pentru că punem pacienţii noştri pe primul loc şi împreună luptăm împotriva cancerului”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, Managerul SUUB.

„Vaccinare anti- HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva leziunilor precanceroase de col uterin, cancerului de col uterin  şi poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian . Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin screening şi vaccinare şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător. Noi, medicii ginecologi am tratat cazuri  grave şi foarte grave, am avut şi paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin cărora le-am salvat viaţa, însă foarte importantă este prevenţia şi vrem, ca de Mărţişor, să le readucem aminte doamnelor şi domnişoarelor că sănătatea este mai presus decât orice: mamă sănătosă, copil sănătos, familie sănătoasă”, a completat prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, şef Clinică Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB.

Cancerul de col uterin este determinat în aproximativ 85% dintre cazuri de două serotipuri HPV înalt oncogene. Se recomandă efectuarea periodică a testelor Babeş-Papanicolau începând cu vârsta de 21 de ani, testarea HPV, cotestarea şi vaccinarea anti HPV.

Dr. Diana Iacob, medic specialist în boli infecţioase: „Infecţia HPV reprezintă una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală. Este important de reţinut că anumite genotipuri oncogene de HPV pot evolua latent şi pot conduce în timp la apariţia cancerului. Vaccinarea nu asigură regresia leziunilor deja instalate, dar previne infecţia cu noi genotipuri oncogene cuprinse în vaccin. În plus, vaccinul conferă o protecţie adecvată şi în cazul pacientelor cu vârste între 19-45 de ani, astfel încât sperăm ca prin campania demarată să acordăm atât posibilitatea vaccinării, cât şi oportunitate unui screening ginecologic”.

În perioada 2019 - 2023, la SUUB au fost 371 cazuri de cancer de col diagnosticate, media de vârstă a pacientelor fiind de 53 ani. Cea mai tânără pacientă a avut 21 de ani. Dintre cazurile de la SUUB, 10% au fost cazuri terminale, cu hemoragie excesivă pe cale vaginală, ameninţătoare de viaţă, manageriate prin embolizare vasculară în scop hemostatic, se mai arată în postare.

 




Oncolog