Sistemele de sănătate din Europa economisesc 34 de miliarde de euro pe an, pentru că cetăţenii utilizează produse de îngrijire personală în gestionarea propriei stări de sănătate, arată un studiu despre impactul economic şi social al îngrijirii personale.


Potrivit cercetării, europenii îşi autogestionează în fiecare an 1,2 miliarde de afecţiuni minore, se arată într-un comunicat al RASCI (Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale), cu ocazia Zilei Internaţionale a Îngrijirii Personale.

Acelaşi studiu, citat în comunicat, arată că îngrijirea personală reduce povara asupra sistemelor de sănătate, permiţând medicilor să se concentreze asupra cazurilor mai complexe şi mai grave. Conform acestuia, dacă opţiunile de îngrijire personală nu ar fi disponibile, ar fi nevoie de încă 120.000 de medici de familie în Europa chiar acum. Alternativ, fiecare medic ar trebui să lucreze mai mult cu 2,4 ore în fiecare zi.

În fiecare an, în data de 24 iulie, RASCI marchează Ziua Internaţională a Îngrijirii Personale, pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care îngrijirea personală îl are în menţinerea unei stări de sănătate optime, dar şi a multiplelor beneficii ale acesteia pentru indivizi şi societate, pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi pentru sistemul de sănătate, se subliniază în comunicat.

Începând cu 2019, Organizaţia Mondială a sănătăţii a introdus „Luna Îngrijirii Personale”, care începe în data de 24 iunie şi se încheie cu Ziua Internaţională a Îngrijirii Personale, pentru a susţine iniţiative regionale şi naţionale menite să încurajeze implementarea de practici coerente şi intervenţii extinse de îngrijire personală.

„Data aleasă pentru Ziua Îngrijirii Personale simbolizează faptul că beneficiile îngrijirii personale se aplică 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu alte cuvinte, ne bucurăm de acestea pe tot parcursul vieţii, nu doar într-o singură zi, la fel cum eforturile noastre de promovare a îngrijirii personale ca opţiune eficientă pentru sănătate nu se opresc la această dată. O dovadă în acest sens o reprezintă campania educaţională «Despre sănătate, cu responsabilitate», al cărei scop este acela de a creşte nivelul de educare a publicului general, privind gestionarea propriei sănătăţi, prin utilizarea responsabilă a medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală”, a declarat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Îngrijirea personală este practica indivizilor care îşi îngrijesc propria sănătate folosind cunoştinţele şi informaţiile disponibile. Aceasta implică un proces de luare a deciziilor care responsabilizează indivizii să aibă grijă de propria sănătate în mod eficient şi convenabil, în colaborare cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, după cum este necesar. Îngrijirea personală include recunoaşterea simptomelor unei afecţiuni, precum şi abilitatea de a recunoaşte dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătăţii pentru adresarea acestora. Totodată, aceasta include şi automedicaţia raţională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu sau fără prescripţie medicală, a suplimentelor alimentare şi a dispozitivelor medicale.

„Cea mai mare provocare este aceea de a îi face pe oameni să realizeze că este nevoie să punem accentul pe prevenţie, în loc de tratament, pentru a le uşura viaţa şi a le oferi mai multe oportunităţi de a avea grijă de propria sănătate. Cu siguranţă este necesar un parteneriat solid între industrie, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţi pentru a răspunde nevoilor în continuă creştere ale populaţiei de a-şi gestiona propria sănătate, respectiv de a-şi îmbunătăţi educaţia pentru sănătate, astfel încât practicile de îngrijire personală să poată fi aplicate în mod eficient”, a adăugat Diana Mereu.

RASCI susţine administrarea responsabilă şi avizată de medicamente eliberate fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, prin informarea corectă şi educarea pacienţilor şi consumatorilor români.

 



Farmacist