Comisia Europeană va achiziţiona 54.530 de doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuţei, în cadrul contractului său cu laboratorul danez Bavarian Nordic. Decizia vine pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea numărului de cazuri în UE cu aproape 50%, într-o săptămână.


Numărul dozelor cumpărate pentru ţările europene a ajuns acum la 163.620, a precizat executivul european într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, şi-a declarat îngrijorarea în legătură cu numărul în creştere al cazurilor de variola maimuţei în UE.

„Avem acum peste 7.000 de cazuri în Uniunea Europeană, echivalentul unei creşteri de aproape 50% faţă de săptămâna trecută”, a spus ea.

Potrivit datelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), pe 14 iulie, 7.128 de cazuri confirmate au fost recenzate în Uniunea Europeană, cele mai multe în Spania (2.477), Germania (1.790) şi Franţa (912).

„Am reacţionat prompt şi am oferit un răspuns rapid prin intermediul noii Autorităţi UE pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) şi am livrat deja circa 25.000 de doze către şase state membre”, a precizat comisarul european.

Spania a primit 5.300 de doze de vaccin, la fel şi Germania şi Italia, Belgia - 3.040, Suedia - 2.700, la fel şi Portugalia, iar Irlanda, 1.400.

Comisia precizează că livrările vor continua în lunile care urmează în statele membre UE, precum şi în Norvegia şi în Islanda.

 Farmacist