Karolinska Institute, una dintre cele mai prestigioase universităţi de medicină din lume, a organizat, în perioada 30 mai - 1 iunie 2023, la Stockholm, Suedia, cea de-a cincea întâlnire a rectorilor universităţilor partenere în cadrul alianţei universitare europene NeurotechEU – The European University of Brain and Technology, la care a participat şi delegaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.


Universităţile Europene sunt alianţe ale instituţiilor de învăţământ superior din întreaga Europă, care cooperează în domeniul educaţiei, cercetării şi inovării în beneficiul studenţilor, al cadrelor didactice şi al societăţii. Un total de 44 de alianţe ale Universităţilor Europene reunesc, în prezent, 340 de instituţii de învăţământ superior din 31 de ţări, se arată într-un comunicat.

În cadrul reuniunii de la Stockholm, s-au dezbătut aspecte importante pentru consolidarea cooperării între instituţiile din cadrul consorţiului şi dezvoltarea acestuia, pentru crearea unui model de guvernanţă instituţională şi interinstituţională. De asemenea, s-a dezbătut viziunea studenţilor din cadrul NeurotechEU, aplicarea strategiilor potrivite pentru implicarea acestora în realizarea obiectivelor propuse, precum şi îmbunătăţirea mobilităţii studenţilor, a cercetătorilor, a cadrelor didactice şi a personalului administrativ.

„În calitate de membră a acestei alianţe universitare de prestigiu, universitatea noastră beneficiază de o serie de oportunităţi, ce vor veni atât în sprijinul studenţilor noştri, cât şi al cadrelor didactice şi al cercetătorilor. Un element important îl constituie faptul că, fiecare în parte, vom beneficia de expertiza tuturor universităţilor membre şi vom completa activităţile pe care le are fiecare universitate, atât în ceea ce priveşte educaţia, cât şi cercetarea. Împreună, vom crea noi programe educaţionale, iar studenţii de la universităţile din cadrul acestui consorţiu vor avea diplome comune - joint diplomas”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Întâlnirea de la Stockholm a reunit rectori, prorectori, decani, cercetători, studenţi şi manageri de proiect ai celor zece universităţi partenere în cadrul consorţiului NeurotechEU: Karolinska Institute (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen.

Evenimentul de la Karolinska Institute a fost unul amplu, în aceeaşi perioadă organizându-se încă două manifestări găzduite de aceeaşi instituţie:

  • StratNeuro Retreat – 29-30 mai 2023

Acest eveniment se desfăşoară anual şi se adresează exclusiv cercetătorilor în neuroştiinţe din reţeaua StratNeuro, de la Karolinska Institute, Umeå University şi Royal Institute of Technology din Suedia. Şef lucr. dr. Ciprian Tomuleasa şi conf. dr. Sergiu Şuşman, cercetători la UMF „Iuliu Haţieganu”, au participat la conferinţele şi sesiunile de lucru din cadrul acestei manifestări, susţinute de cercetători de top şi experţi în neuroştiinţe.

  • NeurotechEU Hackathon: Exploring Mental Health Solutions – 31 mai - 1 iunie 2023

Acest eveniment a reunit studenţi şi cercetători de la diferite universităţi europene, pentru a colabora şi a aborda o provocare complexă şi cu multiple faţete din domeniul sănătăţii mintale. Organizat în colaborare cu Openlab Stockholm, un centru de cercetare axat pe inovare socială, evenimentul s-a dovedit a fi o ocazie unică pentru participanţi de a-şi valorifica expertiza şi creativitatea pentru a găsi soluţii inovatoare pentru provocările din domeniul sănătăţii mintale.

Provocarea hackathonului din acest an a fost de a găsi o modalitate de a sprijini tinerii adulţi cu boli mintale în stadiu incipient să se autoevalueze şi/sau să adopte instrumente şi servicii de sănătate bazate pe tehnologie, pe termen lung şi în mod durabil.

De la UMF „Iuliu Haţieganu” au participat 4 studenţi şi doctoranzi, care au fost repartizaţi în echipe mixte, cu studenţi de la universităţile membre în consorţiu: Sara Berci, Olivia Verisezan Roşu, Hanna Dragoş şi Beni Lehel.

Hackathon-ul a cuprins o sesiune de brainstorming, care a fost ghidată de experţi şi profesionişti din industrie. Echipele au folosit principii de design thinking pentru a accelera idei inovatoare. Participanţii şi-au filtrat ideile printr-un proces iterativ pentru a se pregăti, apoi, pentru prezentarea finală de la sfârşitul hackathon-ului.

Hackathon-ul NeurotechEU a demonstrat puterea de transformare a colaborării interdisciplinare dintre neuroştiinţe şi tehnologie în revoluţionarea asistenţei medicale pentru sănătatea mintală.

Misiunea NeurotechEU este de a construi o reţea transeuropeană de excelenţă în cercetare în domeniul neuroştiinţelor şi neurotehnologiei, pentru a creşte competitivitatea educaţiei, cercetării, economiei şi societăţii europene.

 

 

Medic