Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a anunţat joi că poziţia de director executiv a fost preluată de Valentina Băicuianu. Principalul obiectiv al asociaţiei rămâne modificarea taxei clawback, conform comunicatului de presă trimis de APMGR.

Valentina Băicuianu are o experienţă de peste 20 de ani în comunicare şi public affairs, lucrând pentru companii multinaţionale din industrii precum băuturi răcoritoare, tutun şi produse farmaceutice. Este absolventă a Facultăţii de Drept din Bucureşti şi a unui masterat în Comunicare şi Public Affairs la Londra.

„Obiectivul numărul unu al APMGR continuă să fie modificarea taxei clawback, total injustă, nesustenabilă şi nepredictibilă pentru producătorii de medicamente generice din România. Această taxă a afectat încă de acum nouă ani, când a fost implementată, activitatea fabricilor de medicamente generice din România, 20 în total, ducând la disponibilizarea personalului care lucra în fabrici, inclusiv impactând coeficientul de multiplicare ce este generat de o persoană angajată în fabrică, ce generează încă alte trei slujbe în activităţile conexe, toţi furnizori români”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii APMGR consideră că un calcul diferenţiat al taxei clawback nu ar afecta în nici un fel colectarea veniturilor la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuţie echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru medicamente.

În opinia APMGR, calculul diferenţiat al taxei clawback ar putea permite creşterea capacităţilor de producţie actuale şi a locurilor de muncă din producţie. În plus, această măsură ar opri dispariţia medicamentelor accesibile de pe piaţă, în condiţiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut în ultimii ani şi au fost înlocuite cu variante mai scumpe.



Sursa: Agerpres