Ioana Mihăilă a semnat Ordinul pentru aprobarea Protocolului de medicină fizică şi de reabilitare post-COVID-19. Acesta are ca scop ameliorarea stării fizice a pacienţilor care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, precum şi creşterea capacităţii acestora de a se întoarce la o viaţă de calitate.


„Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea şi pentru managementul terapeutic privind dizabilităţile complexe rezultate în urma infecţiei cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Sănătăţii, conform unui comunicat de la Ministerul de resort.

Pacienţii care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare, a adăugat Ioana Mihăilă.

„COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe şi care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieţii pacienţilor. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcţionalităţii şi a capacităţii de muncă şi va scurta timpul de întoarcere la o viaţă normală”, a mai spus ministrul.

Ioana Mihăilă a aprobat şi ordinul care actualizează protocolul medical de tratament pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu cele mai noi studii medicale, cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

A fost adaptat tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 „în acord cu ultimele consideraţii legate de medicaţia antivirală”, se spune în comunicat. Totodată, a fost introdus un capitol nou, cu recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienţii infectaţi.

Cele două protocoale de tratament au fost elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

Ordinele ministrului Sănătăţii, cu noile prevederi, vor fi publicate în Monitorul Oficial.

 

Medic