Într-un moment în care sistemele de sănătate din întreaga lume se recuperează din criza COVID-19 şi în care consensul general este că e nevoie de acţiuni urgente pentru ca serviciile de sănătate să răspundă nevoilor viitoare, campania de anul acesta pentru Ziua Mondială a Farmacistului „prezintă oportunităţi de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte farmaciştii ca fiind o soluţie inteligentă”.


Federaţia Farmaceutică Internaţională (FIP), organismul global pentru farmacie, ştiinţe farmaceutice şi educaţie farmaceutică, a stabilit ca Ziua Mondială a Farmacistului (25 septembrie) din acest an să aibă următoarea temă: „Farmacia consolidează sistemele de sănătate”. Viziunea Colegiului Farmaciştilor din România este în deplin acord cu cea a FIP, se arată într-un comunicat.

„Or, în situaţia actuală, când asistăm (...) la scăderea interesului tinerilor pentru profesia de farmacist, demonstrată de numărul celor înscrişi şi rezultatele la admiterea la facultăţile de farmacie din acest an, suntem obligaţi să acţionăm imediat! De fapt, să urmăm aceeaşi cale a demersurilor demarate, de abordare de noi servicii farmaceutice....mai târziu decât colegii noştri din alte state europene, dar cu dorinţa fermă de a recupera timpul pierdut!”, se mai adaugă în comunicatul semnat de prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului.

Se cunosc paşii deja făcuţi de farmacia comunitară pe acest drum -  testarea rapidă de diagnostic pentru COVID-19, vaccinarea antigripală, depistarea nivelului de risc de diabet zaharat - , se continuă în document.

„Ceea ce consider însă că este important să evidenţiez cu această ocazie, este faptul că la Conferinţa-dezbatere Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc, primul eveniment dintr-o campanie cu tema Farmacist pentru Sănătate, care a avut loc în luna ianuarie a acestui an, s-a conturat o concluzie clară, pe care nimeni dintre noi nu o poate nega: farmacistul are nevoie de repoziţionare în cadrul sistemului de sănătate românesc. Este realitatea momentului pe care îl trăim, de la care trebuie pornit în toate demersurile viitoare de valorificare a profesiei. Ştim deja că avem datoria să consolidăm contribuţia pe care o aducem sistemului de sănătate; ştim că trebuie să luptăm pentru a redobândi credibilitate şi respect din partea autorităţilor, a celorlalţi profesionişti din domeniul sănătăţii, a pacienţilor şi nu în ultimul rând pentru a recâştiga respectul de sine. Să continuăm ce am început!”, mai arată preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.





Farmacist