În apropierea Sărbătorilor de iarnă şi cu puţin timp înainte de sosirea noului an, prof. univ. dr. Mario Codreanu, preşedintele Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România şi redactorul-şef al revistei de specialitate Practica Veterinară.ro, îşi îndreaptă toate gândurile bune către colegi, dar şi către pacienţii speciali, pe care medicii veterinari îi primesc zilnic în cabinetele lor.


„Dragi colegi,

Profesia medicală veterinară există, poate dăinui şi progresa doar continuând dezideratul major, ce vizează cunoaşterea şi dezvoltarea abilităţilor în domeniu, alături de o continuă şi asiduă updatare şi upgradare a cunoştinţelor de specialitate.

Avalanşa de noi informaţii ştiinţifice, implementarea de metode şi tehnici de diagnostic şi modalităţi de intervenţie curativo-profilactică inovative fac destul de dificilă şi de complexă activitatea practică curentă a specialistului doctor-medic veterinar, în condiţiile în care posibilităţile materiale ale proprietarului/deţinătorului animalului de companie, de multe ori sunt limitate, sau, în cazul animalelor de rentă, exced limitele rentabilităţii economice.

De aceea, găsirea şi optimizarea abordării clinico-terapeutice şi de diagnostic în situaţiile limită sau în cazurile medicale dificile, pune de multe ori în dificultate medicul veterinar - în raport cu infrastructura/posibilităţile existente, disponibilităţile financiare ale proprietarilor – în soluţionarea lor.

Este, de asemenea, unanim acceptat faptul că, în prezent, arsenalul mijloacelor de diagnostic şi cel terapeutic – aflat la îndemâna medicului veterinar este extrem de generos şi diversificat, oferind posibilităţi şi alternative redutabile. Pe aceste coordonate, prescripţia aproape a fiecărui medicament, cuprinde în ea un potenţial risc, modificând conceptul clasic de primum non nocere la tot mai actualul risc calculat, pentru a limita efectele nedorite (previzibile sau nu, pe termen mediu sau lung), pe care le pot iniţia, întreţine sau accentua când acestea sunt recomandate sau folosite neraţional, nejustificat sau inadecvat.

Pe de altă parte, arsenalul mijloacelor de diagnostic şi cel terapeutic – aflat la îndemâna medicului veterinar este extrem de generos şi diversificat, oferind numeroase posibilităţi şi alternative de intervenţie.

Dezvoltarea profesională continuă în domeniul medical veterinar în ultimii doi ani a fost nevoită să treacă preponderent în sistem online. Limitele ce derivă din aceste restricţii pandemice au impus adaptări în activităţile practice curente şi în accesul direct la mijloacele de instruire şi dobândire a abilităţilor în practica medicală veterinară.

Programele de dezvoltare profesională continuă existente în ţara noastră, se reconfigurează continuu şi din mers, structurile profesionale asociative s-au adaptat şi au trecut la aceste alternative informatice, apelând la formatorii şi furnizorii de educaţie din medicina veterinară.

Activităţile desfăşurate în acest sens s-au focusat pe publicarea online a revistelor de specialitate, organizarea şi susţinerea de webinarii, conferinţe, congrese - în sistem online, apelând la platforme interactive specializate, unde speakerii/formatorii de educaţie medical continuă să poată asigura şi acoperi o arie cât mai generoasă şi diversă a temelor şi subiectelor de interes din medicina veterinară.

Revista Practica Veterinară.ro, mai consistentă şi mai bogată în informaţii dedicate medicului veterinar, vine să contribuie prin conţinutul său, preponderent adresat activităţilor curente ale medicului veterinar practician, la actualizarea informaţiilor şi la prezentarea de noutăţi din domeniul clinicii şi practicii medicale veterinare.

Demersurile editoriale în sistem online au vizat, de asemenea, lărgirea ariei de acoperire, prin abordarea de subiecte şi tematici menite a aduce un plus de informaţie în domenii generale şi de nişă, cu elemente cu caracter informativ general, dar şi din portofoliul profesional al autorilor acestor articole.

La final de an, dorim să aducem urările noastre de bine cititorilor noştri, alături de dorinţa colectivă să ne implicăm şi să contribuim împreună la promovarea şi menţinerea la loc de cinste a profesiei de medic veterinar.

La mulţi ani!”

Prof. univ. dr. Mario CODREANU

Preşedinte Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România

Redactor-şef revista Practica Veterinară.ro

Practica Veterinara
Vă puteţi abona la revista de specialitate Practica Veterinară.ro, începând cu luna ianuarie 2022.