Diagnosticul rapid și accesul la tratamentul potrivit ar putea mări șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer pulmonar, de la 11% la 55%.

Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivității bolii și a faptului că este depistat, de cele mai multe ori, în stadii avansate. Dacă boala este descoperită în stadiul al III-lea sau mai târziu, șansele de supraviețuire sunt de doar 11%. Un diagnostic timpuriu ar crește rata supraviețuirii la 55%.

„Mai ales din cauză că această boală este depistată tardiv în România, autoritățile ar trebui să facă o prioritate din accesul la tratamentele potrivite pentru bolnavii de cancer pulmonar. Anul acesta autoritățile au actualizat lista de gratuități cu medicamente pentru cancer pulmonar, ne dorim ca acest proces să continue. Trebuie prioritizate prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul rapid pentru acești pacienți”, menționează Cezar Irimia, președinte FABC (Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer), în cadrul confeinței de presă organizată, în 28 noiembrie, de federația pe care o conduce.

Campania „Cancerul pulmonar NU așteaptă”, inițiată de FABC, dorește să tragă un semnal de alarmă asupra incidenței tot mai mari a cancerului pulmonar. La fel ca la nivel global, în România, cele mai multe decese datorate cancerelor sunt provocate de cancerul pulmonar.

Cezar Irimia, președintele FABC, și prof. dr. Florin Mihălțan
Cezar Irimia, președintele FABC, și prof. dr. Florin Mihălțan


Prevenția și educarea populației tinere

„Un gram de prevenție este egal cu o tonă de medicamente”, explică Cezar Irimia, președintele FABAC, idee susținută și de ceilalți participanți la conferința de presă.

„Prevenția e un cuvânt uzat, după mine, pe care îl găsesc în gura multora, dar care, în realitate, nu este transformat în fapte. Toate aceste organisme care au inițiative în domeniu să aibă și sprijinul financiar, nu pentru acțiuni punctiforme, ci pentru acțiuni continue”, explică prof. dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog . „Unde sunt programele educaționale din școli? Bătălia pe care o dă industria tutunului este aceeași bătălie pe care o dăm și noi, la nivel de școală.”

Adaptarea protocoalelor la nevoile medicilor

Alte aspecte pe care medicii le-ar dori schimbate în sistem, pentru a infleunța în bine managementul pacienților bolnavi de cancer pulmonar, sunt: bugetul alocat Sănătății, lipsa medicilor specialiști și protocoalele, care de multe ori îi îngrădesc pe medici și nu le permit să ofere o îngrijire medicală de calitate.

„Sunt foarte bine venite protocoalele  în oncologie. Bineînțeles că ele sunt perfectibile, legislația trebuie să lase o larghețe doctorului ca acesta să judece cazul” - dr. Daniela Vasile, medic primar oncolog, explicând că pacienții nu sunt șabloane. „Pacienții nu sunt boli, sunt bolnavi. Fiecare are răspunsul lui la tratament. Nu pot să privez un pacient de terapie de ultimă oră doar pentru că nu a intrat în șablon.”