Persoanele infectate cu virusul care cauzează variola maimuţei trebuie să evite la maximum contactele cu animalele lor de companie, recomandă autorităţile sanitare din Franţa.


În urma creşterii numărului de persoane infectate cu acest virus în multe ţări situate în afara zonelor africane endemice, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (ANSES) din Franţa a fost sesizată de urgenţă în legătură cu chestiunea transmiterii bolii la animalele de companie, relatează AFP şi Agerpres.

Potrivit informaţiilor ştiinţifice actuale, lagomorfele - mamifere rozătoare precum iepurii de casă şi iepurii de câmp - sunt receptive şi sensibile în condiţii experimentale la acţiunea acestui virus, în special puii lor.

Şi sciuridele, rozătoarele arboricole şi terestre - veveriţele, marmotele şi popândăii -, reprezintă o categorie receptivă şi sensibilă, prezentând un posibil risc de infectare chiar mai mare decât riscul care există pentru oameni. Deţinerea şi vânzarea acestor animale nu este autorizată în Franţa.

Rozătoarele de companie - şobolanul cenuşiu, şoarecii, cobaii şi hamsterii -  par puţin receptive la vârstă adultă, dar ar putea fi receptive în cazul exemplarelor tinere.

Datele medicale lipsesc deocamdată pentru dihori şi câini. În privinţa pisicilor, doar un singur studiu serologic a fost efectuat, şi acesta a avut rezultate negative. În acest stadiu, niciun caz clinic nu a fost raportat pentru aceste trei specii.

Ţinând cont de aceste date, ANSES recomandă „să se evite la maximum contactele dintre animal şi persoana infectată”, cel mai bine fiind ca animalul să fie lăsat în îngrijirea unei alte persoane, pe durata perioadei de izolare a pacientului. Înaintea fiecărui contact cu animalul de companie, specialiştii de la ANSES recomandă „spălarea mâinilor, purtarea mănuşilor de plastic şi a măştii sanitare de unică folosinţă”.

În aşteptarea datelor suplimentare despre sensibilitatea şi receptivitatea animalelor de companie, li se recomandă şi medicilor veterinari să fie vigilenţi, mai ales celor care primesc spre consultare animale de companie ai căror proprietari sunt simptomatici.

Până la sfârşitul anului 2022, o nouă expertiză va completa aceste prime recomandări. Ea va viza evaluarea riscurilor de transmitere a virusului către fauna peridomestică (mai ales rozătoare). Va fi realizată şi o evaluare a riscului ca oamenii să poată „importa” virusul de la animale infectate.

 

 

Practica Veterinara