Sumar

EDITORIAL
• Bună ziua!
ARTICOL ORIGINAL
• Putting food security on a plate
ARTICOL ORIGINAL
• The role of the dietitian in delivering medical nutrition therapy in the healthcare setting
REVIEW
• Menopauza, între sănătate şi suferinţă
STUDIU DE CAZ
• Nutriţia de precizie şi contribuţia inteligenţei artificiale în modelarea sănătăţii personalizate
ARTICOL ORIGINAL
• miRNA – biomarkeri moleculari în steatoza hepatică nealcoolică: potenţiale ţinte pentru intervenţii nutriţionale
REVIEW
• Regimul alimentar indicat pentru reducerea efectelor adverse ale medicamentelor folosite în tratamentul bolilor cardiovasculare la vârstnici
REVIEW
• Sensibilitatea nonceliacă la gluten – implicaţii în diverse patologii
ARTICOL ORIGINAL
• Ce emoţii mâncăm?
REVIEW
• Ciuperci medicinale din flora spontană a României
EDITORIAL

Bună ziua!

Monica Tarcea

Una dintre principalele recomandări pe care le face un dietetician către pacient sau client se referă la varietatea din farfurie, pentru a avea o d...

19 octombrie 2023
ARTICOL ORIGINAL

Putting food security on a plate

Kelly Bristow

Peste 28% din terenul agricol global produce alimente care ajung să fie pierdute sau risipite. Pierderile alimentare contribuie semnificativ la sch...

19 octombrie 2023
ARTICOL ORIGINAL

The role of the dietitian in delivering medical nutrition therapy in the healthcare setting

Bert Connell

În SUA, o contribuţie importantă a dieteticianului la îngrijirea pacientului constă în elaborarea în comun cu personalul medical a planului de îngr...

19 octombrie 2023
REVIEW

Menopauza, între sănătate şi suferinţă

Roxana Ciocâltea

Menopauza are o influenţă semnificativă în viaţa femeilor, întrucât determină o serie de modificări ale compoziţiei corporale, tulburări urogenital...

19 octombrie 2023
STUDIU DE CAZ

Nutriţia de precizie şi contribuţia inteligenţei artificiale în modelarea sănătăţii personalizate

George Vrapcea

Nutriţia de precizie reprezintă o abordare individualizată bazată pe informaţii genetice, metabolice şi de sănătate, care promite să revoluţioneze ...

19 octombrie 2023
ARTICOL ORIGINAL

miRNA – biomarkeri moleculari în steatoza hepatică nealcoolică: potenţiale ţinte pentru intervenţii nutriţionale

Rodica Talmaci

Steatoza hepatică nealcoolică este o cauză frecventă a bolii hepatice cronice şi variază de la steatoză la steatohepatită şi ciroză. MicroARN-urile...

19 octombrie 2023
REVIEW

Regimul alimentar indicat pentru reducerea efectelor adverse ale medicamentelor folosite în tratamentul bolilor cardiovasculare la vârstnici

Georgeta Stoica Marcu

Vârstnicii sunt asociaţi cu o stare de sănătate ce se degradează şi, indirect, cu utilizarea de medicamente în tratamentul bolilor de care suferă, ...

19 octombrie 2023
REVIEW

Sensibilitatea nonceliacă la gluten – implicaţii în diverse patologii

Daniela Mathe

Sensibilitatea nonceliacă la gluten este o tulburare asociată consumului de gluten, cu simptome intestinale şi extraintestinale la pacienţii la car...

19 octombrie 2023
ARTICOL ORIGINAL

Ce emoţii mâncăm?

Miruna‑Lorelei Lovinescu

Scopul acestui articol este de a atrage atenţia asupra aspectelor emoţionale prezente în cele mai multe dintre tulburările alimentare, dincolo de i...

19 octombrie 2023
REVIEW

Ciuperci medicinale din flora spontană a României

Cătălina Ciubucă, Ioan Costa, Fődi Attila, Florina Ruţa

Ciupercile medicinale au fost descrise pe baza acţiunilor farmacologice, respectiv a proprietăţilor antimicrobiene, antiinflamatorii, imunomodulato...

19 octombrie 2023

Despre Dietetician.ro

 

Revista Dietetician.ro apare doar în format DIGITAL, sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. 

Membrii Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie beneficiază de 30% reducere la revista Dietetician.ro!
Dacă doriţi să vă abonaţi la Dietetician.ro, vă rugăm să ne trimiteţi o solicitare pentru abonarea la revistă pe adresa de e-mail
abonamente@medichub.ro, însoţită de dovada de membru SSN.


ISSN 2972-2519
ISSN-L 2972-2519
Crossref-DOI: 10.26416/Diet
Din anul 2023, revista Dietetician.ro este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.

Pentru anul 2024, revista „Dietetician.ro” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 10770/29.12.2023. 

 

Revista Dietetician.ro este publicată sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.

Dietetician.ro se adresează dieteticienilor, medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.

Revista Dietetician.ro este publicată în limba română.

Beneficiile membrilor

Dedicat perfecţionării continue

Ai acces la conţinut de specialitate și primești credite EMC.

Informat în timp real

Afli în timp util cele mai relevante știri și descoperiri medicale.

Reţea extinsă, un singur centru

Găsești răspunsurile și conexiunile de care ai nevoie.
Vreau cont

EDITORIAL BOARD

  • REDACTOR-ŞEF Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • REDACTOR-ŞEFI ADJUNCŢI Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Simona CERNEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România, preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România
  • SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • MEMBRI DE ONOARE Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Ovidiu S. COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conferentiar universitar la Pennsylvania State University, USA
  • COMITET EDITORIAL Prof. univ. dr. Doina MIERE, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România Prof. univ. dr. Corina ZUGRAVU, UMF „Carol Davila”, Bucureşti, România Prof. univ. dr. Anca BACAREA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România Şef lucr. dr. Ana Maria PITEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dr. Daniela CÂRNATU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Medic Şef al CRSP Timişoara/INSP, România Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii Senior Registered Dietitian Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA