Sumar

EDITORIAL
• Bine te-am găsit, cititorule!
ARTICOLE ORIGINALE
• Procesul de îngrijire nutriţională, instrument de bază în dietetica aplicată
CERCETARE
• Hrana ancestrală în vremea trendurilor alimentare
REVIEW
• Sindromul de Burnout – implicaţii dietetice şi de activitate fizică
STUDIU DE CAZ
• Intervenţie nutriţională şi stil de viaţă în gută sau pseudogută
ARTICOLE ORIGINALE
• Alternative terapeutice în epilepsie
CERCETARE
• Utilizarea Inteligenţei Artificiale în practica dieteticienilor: beneficii, neajunsuri şi provocări
REVIEW
• Dieta durabilă şi asocierea cu modificările de mediu – o analiză de impact
CERCETARE
• Obezitatea şi tulburările de alimentaţie prin prisma proiectului Connected4Health – o abordare integrată, medicală şi umanistă a tinerilor cu obezitate şi tulburări de alimentaţie
REVIEW
• Meniurile din spitale – prezent şi viitor
EDITORIAL

Bine te-am găsit, cititorule!

Monica Tarcea

Mă bucur să fac parte din echipa ce lansează această platformă de publicare şi de diseminare a informaţiilor bazate pe dovezi, prin articole şi con...

28 aprilie 2023
ARTICOLE ORIGINALE

Procesul de îngrijire nutriţională, instrument de bază în dietetica aplicată

Florina Daniela Ruţă

Procesul de îngrijire nutriţională (PIN) reprezintă o abordare sistematică prin care este facilitată furnizarea de îngrijiri nutriţionale de calit...

28 aprilie 2023
CERCETARE

Hrana ancestrală în vremea trendurilor alimentare

Mihaela Ţăpescu

Evoluţia ştiinţifică şi accesul la informaţie au facilitat în ultimele două decenii răspândirea în lume a diferitelor trenduri alimentare şi au reu...

28 aprilie 2023
REVIEW

Sindromul de burnout – implicaţii dietetice şi de activitate fizică

Corina Aurelia Zugravu

Sindromul de burnout este un fenomen ocupaţional care interesează tot mai mulţi indivizi, începând încă de pe băncile şcolii. În acest articol, vom...

28 aprilie 2023
STUDIU DE CAZ

Intervenţie nutriţională şi stil de viaţă în gută sau pseudogută

Camelia-Florina Ştefănescu

Studiul de caz de faţă raportează un pacient de 47 de ani cu un istoric de trei luni de altralgii, la început doar la glezna dreaptă, ulterior şi l...

28 aprilie 2023
ARTICOLE ORIGINALE

Alternative terapeutice în epilepsie

Emese Orban, Remus Şipoş

Epilepsia, fiind una din cele mai frecvente boli neurologice, cu o distribuţie bimodală la grupele de vârstă afectate (5-9 ani şi în jurul vârstei ...

28 aprilie 2023
CERCETARE

Utilizarea Inteligenţei Artificiale în practica dieteticienilor: beneficii, neajunsuri şi provocări

George Vrapcea

Tehnologia a avansat semnificativ în ultimii ani. Una dintre aceste tehnologii este Inteligenţa Artificială (IA), care a devenit recent disponibilă...

28 aprilie 2023
REVIEW

Dieta durabilă şi asocierea cu modificările de mediu – o analiză de impact

Monica Tarcea, Irina Mihaela Matran, Diana Rus, Oana Moldovan

Dieteticienii, în calitate de specialişti în domeniu, dar şi de consumatori, pot contribui activ la dezvoltarea durabilă a sistemului de nutriţie, ...

28 aprilie 2023
CERCETARE

Obezitatea şi tulburările de alimentaţie prin prisma proiectului Connected4Health – o abordare integrată, medicală şi umanistă a tinerilor cu obezitate şi tulburări de alimentaţie

Anişoara Pop, Monica Tarcea

În acest articol, propunem o scurtă descriere a unui proiect de parteneriat strategic Erasmus+ derulat de către Universitatea de Medicină, Farmacie...

28 aprilie 2023
REVIEW

Meniurile din spitale – prezent şi viitor

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Sorin‑Gabriel Ungureanu, Sarolta Tanaszi, Corneliu-Florin Buicu

În orice spital din România, în care obiectivul principal este satisfacţia pacienţilor în contextul îngrijirii medicale, calitatea meniului pe peri...

28 aprilie 2023

Despre Dietetician.ro

 

Revista Dietetician.ro apare doar în format DIGITAL, sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. 

Membrii Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie beneficiază de 30% reducere la revista Dietetician.ro!
Dacă doriţi să vă abonaţi la Dietetician.ro, vă rugăm să ne trimiteţi o solicitare pentru abonarea la revistă pe adresa de e-mail
abonamente@medichub.ro, însoţită de dovada de membru SSN.


ISSN 2972-2519
ISSN-L 2972-2519
Crossref-DOI: 10.26416/Diet
Din anul 2023, revista Dietetician.ro este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.

Pentru anul 2024, revista „Dietetician.ro” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 10770/29.12.2023. 

 

Revista Dietetician.ro este publicată sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.

Dietetician.ro se adresează dieteticienilor, medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.

Revista Dietetician.ro este publicată în limba română.

Beneficiile membrilor

Dedicat perfecţionării continue

Ai acces la conţinut de specialitate și primești credite EMC.

Informat în timp real

Afli în timp util cele mai relevante știri și descoperiri medicale.

Reţea extinsă, un singur centru

Găsești răspunsurile și conexiunile de care ai nevoie.
Vreau cont

EDITORIAL BOARD

  • REDACTOR-ŞEF Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • REDACTOR-ŞEFI ADJUNCŢI Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Simona CERNEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România, preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România
  • SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
  • MEMBRI DE ONOARE Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Ovidiu S. COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conferentiar universitar la Pennsylvania State University, USA
  • COMITET EDITORIAL Prof. univ. dr. Doina MIERE, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România Prof. univ. dr. Corina ZUGRAVU, UMF „Carol Davila”, Bucureşti, România Prof. univ. dr. Anca BACAREA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România Şef lucr. dr. Ana Maria PITEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România Şef lucr. dr. Daniela CÂRNATU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Medic Şef al CRSP Timişoara/INSP, România Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii Senior Registered Dietitian Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA