Vara este perioada din an când acest sistem este foarte intens solicitat şi când poate fi în acelaşi timp bine ajutat de produsele naturale din muguri.

Circulaţia sângelui este o parte importantă din structura organismului.

Corpul nostru poate fi descris în termeni foarte simpli, ca fiind o aglomeraţie de miliarde de celule, servite de două fluide importante: sângele, cel care aduce la celule nutrienţi şi oxigen, şi fluidul limfatic, cel care ajută la îndepărtarea produşilor de reziduu eliberaţi de fiecare celulă în timpul activităţii continue pe care o desfăşoară.

Circulaţia sângelui este o funcţie vitală, fiind susţinută continuu de pompa cardiacă, adevăratul „motor“ al organismului.

Integritatea pereţilor vaselor de sânge, care sunt adevărate „conducte“ prin care se scurge fluidul nutritiv vital către celule, este de o importanţă deosebită, la fel şi menţinerea interiorului lor cât mai curat cu putinţă.

Dr. Fernando Piterà – continuatorul operei lui Pol Henry, părintele gemoterapiei - spunea la Conferinţa Naţională de Gemoterapie de la Mamaia, din mai 2012, că celulele noastre se pot reface, repara, regenera de câte ori sunt afectate, se pot divide şi celule noi pot înlocui alte celule îmbătrânite. Adică toate celulele pot trăi la infinit, se repară şi se vindecă singure (au aceste mecanisme înregistrate în ADN-ul lor), cu o condiţie esenţială: să primească nutrienţi şi să elimine cum trebuie reziduurile.

Dr. Piterà spunea, referindu-se la criteriile longevităţii, că lungimea vieţii unei persoane depinde de calitatea vaselor sale de sânge şi că diferenţa între o persoană sănătoasă şi una bolnavă este legată de sănătatea pereţilor vaselor de sânge.

Iar medicul american Robert Morse, autorul cărţii „Să trăim sănătoşi fără toxine“, apărută şi la noi, la Editura Paralela 45, în 2011, arăta că sănătatea celulelor depinde de integritatea şi funcţionalitatea sistemului limfatic al corpului (cea de-a doua circulaţie importantă a corpului).

Cu alte cuvinte, dacă cele două „circuite“ ale corpului nostru – circulaţia sângelui („bucătăria“ corpului, cea care transportă nutrienţii tuturor miliardelor de celule ale corpului) şi circulaţia limfatică („baia“ corpului, acolo unde „se trage apa“ şi deşeurile sunt transportate către locurile de eliminare, rinichi şi intestine) – funcţionează în flux continuu, dinamic, asigurând transportul optim al nutrienţilor şi eliminarea reziduurilor – atunci corpul îşi menţine sănătatea sau şi-o poate reface (dacă a fost afectată de stagnare).

Stagnarea la orice nivel – circulaţie sanguină sau limfatică, la nivelul intestinelor sau rinichilor – determină apariţia suferinţelor.

Totul în acest univers minunat în care trăim este în continuă dinamică, în mişcare, în transformare, totul „curge“.

Filozofii din Antichitate ştiau ceea ce noi descoperim astăzi în orice domeniu.

„Curgerea“ înseamnă dinamică şi viaţă, stagnarea înseamnă blocaj şi suferinţă/distrugere.

Referindu-ne la vasele de sânge (circulaţia sanguină) şi pompa care le deserveşte (inima), acestea sunt elemente-cheie, esenţiale în menţinerea sănătăţii şi vieţii corpului fizic.

Cu ce putem să susţinem sistemul cardio-circulator în lunile călduroase de vară?

Gemoterapia, terapia cu extracte din ţesuturi tinere din plante, care deţin nu numai dinamica şi vitalitatea regnului vegetal, ci şi întreaga putere de expansiune a ţesuturilor tinere, pluripotente, este de real folos.

Iată câteva extracte gemoterapice la care se poate apela:

Extractul din scoarţă de Lămâi (Citrus limonum MG=D1) este un remediu foarte util pentru tonifierea pereţilor vaselor de sânge, având în acelaşi timp un efect marcat de drenaj limfatic şi de neutralizare a acidozei ţesuturilor.

Extractul din muguri de Migdal (Prunus amygdalus MG=D1) are un efect de tonifiere asupra pereţilor arteriali, dar şi un efect de drenaj al depozitelor colesterolice depuse pe pereţi.

Extractul din muguri de Arin negru (Alnus glutinosa MG=D1) are efect benefic pe îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul capului şi cordului, pe o mai bună circulaţie periferică cerebrală, dar şi pentru susţinerea suprarenalelor şi o mai bună adaptare la stres.

Extractul din muguri de Ginkgo (Ginkgo Biloba MG=D1)  este unicul produs existent pe piaţa suplimentelor naturale, care conţine muguri (ţesuturi tinere din Gingko biloba), şi nu părţi din planta adultă - şi care are o acţiune mai rapidă, mai profundă şi mai prelungită decât majoritatea produselor existente. Pe lângă faptul că este un fluidifiant hematic, ameliorează şi circulaţia periferică, şi cea cerebrală, crescând oxigenarea şi îmbunătăţind starea sistemului nervos central, în special a creierului.

Combinaţia dintre extractul din muguri de Arin negru şi extractul din muguri de Ginkgo Biloba, câte 1-2 ml din fiecare, unul dimineaţa, celălalt după-amiaza, timp de 1-2 luni, vă poate susţine energia şi vă ajută să treceţi cu bine prin căldura verii, menţinându-vă un tonus crescut şi ajutând în acelaşi timp la echilibrarea sistemului circulator.

Şi nu uitaţi pălăria de soare, în special în orele prânzului, când soarele arde pe cer!

Pentru susţinerea cordului în perioada călduroasă a verii vă propun extractul din muguri de Liliac (Syringa vulgaris MG=D1), 1-2 ml în apă, de 1-2 ori pe zi, care echilibrează în mod selectiv circulaţia coronară, dar în acelaşi timp are un efect calmant, relaxant şi echilibrant asupra sistemului nervos vegetativ. Dacă doriţi să vă păstraţi calmul când toţi ceilaţi sunt cuprinşi de agitaţie, puteţi încerca produsul din liliac şi puteţi constata cât de regulat şi liniştit bate inima, chiar şi în momentele mai dificile. Liliacul este „pansamentul inimilor rănite“ şi îl recomandăm tuturor celor cu „inima frântă“ de o relaţie ruptă sau de alte probleme emoţionale cu care se confruntă.

Un alt produs util celor care se ştiu cu probleme cardio-circulatorii cronice, care sunt nevoiţi să susţină organismul cu medicamente este extractul din radicele de Porumb (Zea mays MG=D1), util atât pentru echilibrarea şi întărirea circulaţiei coronariene, cât şi pentru drenajul şi reechilibrarea ficatului (ca toate remediile gemoterapice din cereale, asemănător cu extractul din radicele de SecarăSecale cereale MG=D1). Extractul din radicele de Porumb protejează cordul şi circulaţia acestuia de suprasolicitarea produsă de căldură, ajută la prevenţia unor eventuale incidente tip infarct sau alte afectări vasculare şi în acelaşi timp sprijină organismul în efortul de detoxifiere la nivelul ficatului. Zea mays MG=D1, 1-2 ml în apă, împreună cu Secale cereale MG=D1, 1-2 ml în apă, unul dimineaţa, celălalt seara, timp de 1-2 luni reprezintă o combinaţie bună pentru susţinerea şi întărirea cordului în timpul verii.

Dintre gemoterapicele cunoscute cu efect benefic asupra inimii amintim şi extractul din mlădiţe de Păducel (Crataegus oxygacantha MG=D1), binecunoscut şi testat şi în gemoterapie, fiind mult folosit atât pentru indicaţiile sale cardio‑circulatorii, cât şi pentru cele sedative (de liniştire, la nivelul sistemului nervos). Este principalul ajutor al persoanelor suferinde de cardiopatie ischemică, al celor cu suprarenale slăbite şi care trec prin situaţii stresante şi dificile, precum şi al celor cu variaţii importante de tensiune arterială (cu episoade tranzitorii de hipertensiune).

Iată câteva date rezultate în urma experimentării acestui gemoterapic:

Mecanisme de acţiune:

Acţiunea bradicardizantă – determinată in vivo la şoareci şi pe cord izolat de iepure – de reducere a frecvenţei cardiace cu 5-10%.

Acţiunea antiaritmică a fost evaluată prin administrarea gemoterapicului la animale la care s-a indus aritmia cardiacă, ducând astfel la întârzierea manifestărilor aritmice.

Acţiunea inotrop pozitivă a fost pusă în evidenţă prin măsurarea amplitudinii contracţiilor atriale şi ventriculare ale cordului izolat de iepure după administrarea de gemoterapic.

Pe plan molecular s-a constatat că procianidinele oligomerice inhibă fosfodiesteraza intracelulară, de unde rezultă o creştere a concentraţiei de AMP - ciclic, intermediar important al metabolismului celular.

Pe plan organic determină o relaxare a zonelor micilor vase arteriale, cu o creştere ulterioară a vascularizării coronariene şi beta-stimulare uşoară şi indirectă a miocardului.

Organotropism: inimă, coronare, sistem cardiovascular, neurocardiac, neurovegetativ.

Acţiune farmacologică:

  • tonic cardiac;

  • întăreşte sistola prin creşterea forţei de contracţie a inimii;

  • scade frecvenţa cardiacă;

  • vasodilatator coronarian;

  • regulator simpatic;

  • hipotensor lejer;

  • efect normo-tensor (acţiune de tip by-pass);

  • se comportă ca un beta-antagonist parţial;

  • antispastic.

Sindrom biologic experimental:

  • metabolism proteic: creşte albuminele, reduce hiper-alfa-2, beta şi gama globulinele;

  • metabolism lipidic: reduce modest valorile colesterolului, acţionează uşor şi ambivalent asupra lipoproteinelor;

  • linii celulare: creştere uşoară a granulopoiezei prin stimulare mieloblastică.

Coagulare: acţiune trombofilică importantă.

Recomandări principale: susţine buna funcţionare a inimii, ajută la scăderea tensiunii arteriale, la ameliorarea tulburărilor de ritm cardiac, a manifestărilor psiho-somatice de la nivel cardiac în tulburările de menopauză, în tulburări circulatorii în obezitate.

Poate fi utilizat avantajos în tratamentul de întreţinere al cordului senil şi în cardiopatii minore. Efectele de durată şi profunde ale păducelului se manifestă în general după o utilizare îndelungată, dar starea de bine apare la pacienţi după câteva zile de terapie.

Mod de administrare: iniţial 1 ml, în puţină apă, o dată pe zi, apoi 2-3 ml, în puţină apă, o dată pe zi; în asocieri 2 ml, în puţină apă, o dată pe zi.

Gemoterapia oferă multe ajutoare pentru susţinerea sistemului cardio-circulator în perioada verii şi, alături de consumul de fluide în cantitate mare şi pălăria de soare, oferă sprijin în derularea unei vacanţe de vară fără incidente.