Agenţia de Reglementare pentru Medicamente şi Produse de Îngrijire a Sănătăţii din Marea Britanie (MHRA - Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency) şi Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire din Marea Britanie (NICE - National Institute for Health and Care Excellence) confirmă că nu există dovezi ştiinţifice care să restricţioneze utilizarea ibuprofenului în tratamentul simptomelor COVID-19.

Grupul de lucru al experţilor în domeniul coronavirusului (COVID-19) din Comisia pentru medicamente de uz uman (CHM) a concluzionat că dovezile disponibile în prezent sunt insuficiente     pentru a stabili o legătură între utilizarea ibuprofenului sau a altor medicamente antiinflamatoare  nesteroidiene (AINS) şi probabilitatea de a contracta COVID-19 sau agravarea simptomelor acestei afecţiuni. MHRA, NHS şi NICE au afirmat într-o declaraţie comună că pacienţii pot apela la tratamentul cu ibuprofen pentru tratamentul simptomelor COVID-19, precum febră şi cefalee.

Organizaţiile specializate au ajuns la o concluzie comună

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA şi alte autorităţi din domeniul sănătăţii au făcut de asemenea declaraţii prin care confirmă absenţa dovezilor ştiinţifice concludente pe acest subiect.

Siguranţa rămâne prioritară

Ibuprofenul este un medicament testat, cu o experienţă îndelungată în piaţă, care a fost folosit în siguranţă, de mai bine de 30 de ani, pentru îngrijirea pacienţilor cu febră şi durere, inclusiv în bolile virale.

Considerente cheie în recomandarea ibuprofenului

  • Vă recomandăm să continuaţi să ţineţi cont de factorii de risc individuali ai pacienţilor, inclusiv antecedentele de afectare cardiovasculară şi GI sau de insuficienţă renală cunoscută3.

  • Pacienţii dumneavoastră trebuie să utilizeze doza minimă eficientă de ibuprofen pentru cea mai scurtă perioadă necesară pentru a controla simptomele3.

  • Pacienţilor cărora li s-au prescris AINS ca tratament pentru o afecţiune cu durată mai mare de timp, precum artrita, li se va recomanda să ia aceste medicamente ca de obicei3.

  • Se recomandă ca pacienţilor adulţi care iau periodic o doză mică de aspirină 75 mg pentru prevenţia AVC sau pentru tratamentul bolii vasculare să continue administrarea3.

  • Atât dumneavoastră cât şi pacienţii dumneavoastră, respectiv aparţinătorii acestora, trebuie să raportaţi orice efecte adverse suspectate ca fiind asociate cu un medicament, inclusiv cazul medicamentelor eliberate în regim OTC.

(GI – gastrointestinală; AVC – accident vascular cerebral)

Ce spun experţii internaţionali

„Având în vedere informaţiile disponibile  la  acest moment, OMS nu face recomandări împotriva utilizării ibuprofenului” [1]

„Nu există în prezent dovezi ştiinţifice care să indice o legătură între tratamentul cu ibuprofen şi agravarea infecţiei COVID-19.” [2],[3]

„La acest moment, FDA nu are cunoştinţă de  dovezi ştiinţifice care să facă legătura între utilizarea AINS, precum ibuprofen, şi agravarea simptomelor de COVID-19.” [4]

Referinţe:

1. https://twitter.com/WHO/status/1240409217997189128.
2. https://www.rpharms.com/resources/pharmacy-guides/coronavirus-covid-19/coronavirus- information-for-pharmacists#ibuprofen.
3. https://www.cas.mhra.gov.uk/ViewandAcknowledgment/ViewAlert.aspx?AlertID=103025.
4. https://www.fda.gov/ drugs/drug-safety-and-availability/fda-advises-patients-use-non-steroidal-anti-inflammatory-drugs-nsaids-covid-19